Formarea profesională este o metodă de perfecționare ce te poate ajută să acumulezi noi cunoștințe și abilități. Acestea îți pot crește șansele de a avansa mai repede la locul de muncă și să te îndrepți către oportunități profesionale mai avantajoase.

Este necesar să vedem cariera mai mult ca pe o călătorie, decât o destinație, această fiind un traseu parcurs prin învăţare şi muncă. Pentru dezvoltarea unei cariere trebuie să ne poziționăm deschis față de ideea că pentru a deveni cu adevărat specialist întotdeauna vom avea noi lucruri de învățat.

Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.

Formarea profesională se poate realiza prin:

1.Participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară sau din străinătate.

2.Stagii de adaptare profesională la cerințele postului şi ale locului de muncă.

3. Stagii de practică şi specializare în țară şi în străinătate.

4. Ucenicie organizată la locul de muncă.

5. Alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.

De asemenea, angajații pot participa și la diferite programe individuale de formare profesională, programe de training, coaching sau mentorat. Pot fi in aceeasi categorie și conferințele, activitățile de cercetare, voluntariat, diferite competiții profesionale, webinarii sau programe de internship.

Nu sunt considerate formare profesională instruirile de zi cu zi făcute de către angajator, alte pregătiri neplanificate sau pregătiri care au loc în instituții de învățământ.

Formarea profesionala aduce beneficii atât pentru tine, cât și pentru angajator.

Programele de formare profesională aduc avantaje atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Este important să știi că legislația prevede că programele de formare profesională pot fi organizate fie la inițiativa angajatorului cât și la inițiativa angajatului. Participarea trebuie să fie realizată cu acordul ambelor părți, care trebuie să înțeleagă oportunitatea și să își asume participarea.

Avantajul pentru angajații este că își pot îmbunătăți abilitățile profesionale, având șansa de a promova la locul de muncă către o poziție superioară.

De exemplu, dacă lucrezi într-un depozit – angajatorul poate decide să te trimită la un curs de pentru mânuirea unui motostivuitor. Dacă lucrezi ca ajutor de bucătar, poți fi trimis la un curs de ospătar. Dacă lucrezi într-un salon de frizerie, angajatorul te poate trimite la un curs de hair-stylist. Aceste pregătiri te pot ajuta atât la locul de muncă pe care îl ai, cât și pe viitor, la alte oportunități de job.

Din punct de vedere al angajatorului, acesta va avea în echipă oameni mai performanți, capabili să aducă un plus de valoare în companie.

O dată cu avantajele, apar și drepturi și obligații care trebuie respectate, de ambele părți. Acestea sunt reglementate prin Codul Muncii

Angajatorii care inițiază cursuri au obligația să acopere cheltuielile de participare și să asigure toate drepturile salariale pe durata formării profesionale (vechime, salariu).

În același timp, din postura de angajat nu poți cere încetarea contractului individual de muncă pe perioada desfășurării programului. În caz contrar, va trebui să suporți toate cheltuielile.

Și tu, ca angajat, poți cere un curs de specializare atunci când consideri că te-ar ajuta să performezi mai bine.

Dacă ai găsit un curs acreditat și ai vrea să îl urmezi, poți face o cerere către angajator.  Acesta este obligat să îți ofere un răspuns în termen de 15 zile. Angajatorul va decide dacă va da sau nu curs cererii tale ți care sunt condițiile în care se va desfășura.

Dacă încă ești în timpul studiilor, poți beneficia de concediu pentru susținerea unor examene universitare.

Specializarea în mai multe arii din domeniul tău îți poate oferi mai multe șanse de a avansa.

Învățarea în timpul vieții de adult este o parte foarte importantă a felului în care te dezvolți și contribuie la integrarea  în societate și la succesul tău pe plan profesional. Cu cât vei fi mai specializat, eventual în mai multe arii din domeniul său de activitate, cu atât vei fi mai capabil să faci față schimbărilor.

Formarea profesională continuă și pregătirea constantă scade riscurile ieșirii de pe piața muncii. Astfel, vei avea stabilitatea pe care o căutăm cu toții și în plus o serie de avantaje profesionale.

Dobândirea de noi competențe prin cursuri de specializare ar trebui să fie o constantă a vieții noastre profesionale atât pentru a avansa în carieră cât și pentru a ne adapta mediului socio-economic, fiind mereu pregătiți să facem față schimbărilor și provocărilor.