Formarea profesională este o metodă de perfecționare ce te poate ajută să acumulezi noi cunoștințe și abilități. Acestea îți pot crește șansele de a avansa mai repede la locul de muncă și să te îndrepți către oportunități profesionale mai avantajoase.
Este necesar să vedem cariera mai mult ca pe o călătorie, decât o destinație, această fiind un traseu parcurs prin învăţare şi muncă. Pentru dezvoltarea unei cariere trebuie să ne poziționăm deschis față de ideea că pentru a deveni cu adevărat specialist întotdeauna vom avea noi lucruri de învățat.
Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.
Formarea profesională se poate realiza prin:
1.Participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară sau din străinătate.
2.Stagii de adaptare profesională la cerințele postului şi ale locului de muncă.
3. Stagii de practică şi specializare în țară şi în străinătate.
4. Ucenicie organizată la locul de muncă.
5. Alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
De asemenea, angajații pot participa și la diferite programe individuale de formare profesională, programe de training, coaching sau mentorat. Pot fi in aceeasi categorie și conferințele, activitățile de cercetare, voluntariat, diferite competiții profesionale, webinarii sau programe de internship.
Nu sunt considerate formare profesională instruirile de zi cu zi făcute de către angajator, alte pregătiri neplanificate sau pregătiri care au loc în instituții de învățământ.